Istorija se piše na Mačkovom kamenu, danas-za juče, za sutra

Istorija Rađevine, jadra, Podgorine, Azbukovice i Podrinja danas je bogatija za događaj koji će zlatnim slovima biti upisan u letopis ovih prostora. Patrijarh srpski – Irinej i vladika Lavrentije svojim činodelstvom  načinili su svetinju na Jagodnji za ponos budućnosti Srbije.

U čast stogodišnjice završetka Velikog rata, patrijarh srpski Irinej je u prisustvu velikog broja građana i vernika na Mačkovom kamenu osveštao Spomen-hram Sveti Stefan Visoki, posvećen srpskim ratnicima. Posle svete liturgije, na Spomen kosturnicu nedaleko od novog hrama položeni su venci. Na Mačkovom kamenu kod Krupnja gde je vođena jedna od najkrvavijih bitaka Velikog rata, posle 100 godina izgrađena je crkva, posvećena srpskim ratnicima. 

Na Mačkovom kamenu za pet dana septembra 1914. godine poginulo je oko 16 hiljada srpskih i osamnaest i po hiljada austrougarskih vojnika.

„Danas braćo i sestre imamo nesto slično onom vremenu i ovom vremenu, koje ovo mesto osvećeno zauvek posvećeno velikoj istoriji našeg naroda. Danas smo u prilici da branimo, da se pre svega Bogu molimo i da branimo naše sveto Kosovo“, rekao je na svetom mestu patrijarh Irinej.

U hramu je otvorena stalna postavka posvećena događajima iz vremena bitke na Drini. Po završtku svete liturgije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Ministartva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, položili su vence na spomen kosturnicu na Mačkovom kamenu. Treći segment istorijskog događaja ovog vremena posvećen je „junacima današnjice“ – darodavcimai ktitoreima bogomolje na Mačkovom kamenu

Оставите одговор