Jabuka najavljuje dugu i hladnu zimu

Ovih dana u Brštici zabeležen prirodni presedan koji se manifestuje na jabuci. Istovremeno na jednom stablu može se videti skoro zreli plodovi jabuke i cvetovi ovog ploda.  Prema rečima voćara i starijih stanovnika ovog Rađevine – upravo  belo-roze latice uz zrele plodove najvaljuju oštru i dugu zimu. S druge strane, stručnjaci agronomije se ne slažu sa tom činjenicom.

Voćari  ipak smatraju da se ova pojava manifestuje zbog kišnog na ovim prostorima.

Cvetanje jabuke je otvaranje kruničnih listića i ono prethodi oprašivanju i oplođenju. Kako jabuke spadaju u grupu polno inkompatibilnih voćaka, za njihovo oplođenje je neophodno da se podudara cvetanje glavne sorte i oprašivača.

Na početak cvetanja utiču nasledne osobine sorte i vremenski uslovi pred cvetanje i tokom cvetanja. U zavisnosti od sorte, cvetanje jabuke traje 8-18 dana. Duže trajanje cvetanja omogućava veću mogućnost za normalno oprašivanje, oplođenje i zametanje plodova. Kada su temperature vazduha visoke, niska relativna vlažnost, male količine padavina i vetrovito vreme – cvetanje jabuke traje kraće.

Na ranije ili kasnije cvetanje jabuke može uticati:

* nadmorska visina (na svaka 33 metra cvetanje kasni za jedan dan)

* podloga (ranije cvetaju jabuke okalemljene na vegetativnim podlogama slabe bujnosti)

* starost stabla (u proleće ranije procveta ista sorta na starijem stablu)

* intenzitet rezidbe (kasnije procvetaju jače orezana stabla jabuke)

* položaj (ista sorta pre procveta na južnim i istočnim nego na severnim položajima).

Obilnost cvetanja zavisi od naslednih osobina i sredine u kojoj voćka živi i preduslov je za normalnu i redovnu rodnost. Sorte koje dugo i obilno cvetaju manje stradaju od mrazeva i rodnije su.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.