Kako su Englezi pre osam decenija doneli tenis u Krupanj?

Тenis u Krupnju

Pre nego što su mnogi veći gradovi čuli za tenis, taj sport se igrao u Krupnju. Pre osam decenija tenis je za Rađevce bio neobičan sport, koga su u taj kraj doneli Englezi koji su tamo eksploatisali rudu. To potvrđuju i ostaci topionice.

Nemi svedok je reket iz 1938. Godine, nekadašnje vlasništvo Bila Hadsona, koji je ovde radio kao rudarski inženjer, a koji se čuva u muzeju Krupnja. On potvrđuje da ni tada Englezi nisu mogli da pobede Srbe u tenisu. 

Hadson je izgubio i meč i reket, a Krupancima ostavio da pričaju kako je engleski obaveštajac i rudarski inženjer u zlatno doba ovog kraja u Krupnju ostavio trag.

Reket, međutim, nije jedini svedok naprednog Krupnja devetnaestog veka. To je i enterijer nekadašnje kuća, koja čuva uspomenu na kraljicu Dragu, a koji se sada može videti ne izložbi.

Tri decenije sveštenik Aleksandar je prikupljao zbirke, kako bi dočarao burnu istoriju ovog kraja – prve topionice, uniformu srpskog vojnika, uspomenu na Karađorđeviće, crkveno blago Rađevine, knjige iz sedmanaestog veka…

Vreme je ponešto promenilo, kao i priroda koja se 2014. poigrala sa ovim krajem. Ipak, on i danas živi istoriju sa kojom može ponosno pred svet.

IZVOR: B92 

Оставите одговор