Krupanj na Sveslovenskim danima kulture

Dana 09.03.2019.godine u Novom Sadu, u okviru Sajma knjiga održani i SVESLOVENSKI DANI KULTURE u organizaciji Udruženja SRPSKO-RUSKO-BELORUSKOG PRIJATELJSTVA RUSOFIL  iz Novog Sada i SVESLOVENSKOG SAVEZA SRBIJE , Beograd.
DRUŠTVO SRPSKO-RUSKO -BELORUSKO PRIJATELJSTVO „RAĐEVINA“ iz Krupnja je sa zadovoljstvom prihvatilo poziv i pripremilo program sa kojim će se predstaviti. Isti dan su se predstavljala  i SRPSKO-RUSKO-BELORUSKA PRIJATELJSTVA iz Srebrenice, Bačke Palanke i Subotice.
PRIJATELJSTVO SRPSKO-RUSKO-BELORUSKO PRIJATELJSTVO „RAĐEVINA“ iz Krupnja je svoj program realizovalo uz pomoć i podršku Skupštine Opštine Krupanj i njenog Predsednika Ivana Isailovića, Folklorne sekcije Biblioteke „POLITIKA“ , Turističke organizacije Krupanj i Udruženja građana „PEČURKA “ i “ RAĐEVSKA NIT “ iz Krupnja.
Veliki doprinos su dali  LJUTOMIR RUNDIĆ, pilot u penziji i književnik, koji je napisao više istaknutih knjiga i pobrao masu značajnih nagrada,kao i CVETKO VILOTIĆ , pesnik iz Krupnja.
Nakon nastupa udruženja iz Srebrenice se predstavilo SRPSKO -RUSKO-BELORUSKO PRIJATELJSTVO „RAĐEVINA “ iz Krupnja i to sledećim programom :

1. Promocija knjige gospodina Ljutomira Rundića „DOSANJANO NEBO “ , koji  govori i svoje dve pesme : MOLITVA RATNIKA SA CERA  i AMIRA.
2. Igre  ZAPADNE SRBIJE  u izvođenju folklorne sekcije Biblioteke „POLITIKA“.
3. Pesma“ KAĆUŠA“, na ruskom jeziku u izvođenju KRISTINE JOVIĆ.
4. Igre  ŠUMADIJE folklorna sekcija Biblioteka „POLITIKA“
5. Pesma“ PUKNI ZORO“ ,koju izvodi ANDREA SULJIĆ.
6. Predstavljanje Udruženja „PEČURKA“ ,, od strane Predsednika Udruženja DRAGANA GRUJIĆA.
7. Igre iz Leskovca u izvođenju folklorne sekcije BIBLIOTEKE „POLITIKA“ iz Krupnja.

Svaka tačka progrma propraćena je gromkim aplauzom , svaka je izazvala posebne emocije. 
Dok je govor pesme MOLITVA RATNIKA SA CERA, LJUTOMIRA RUNDIĆA, izazvao suze u očima prisutnih  , izvođenje igara folklorne sekcije izazvalo je osmehe, radost . Posebnu pažnju su privukle naše mlade i drage KRISTINA JOVIĆ I ANDREA SULJIĆ , izvođenjem svojih pesama.

U okviru događaja usledila je dodela PLAKETA Predsedniku Skupštine Opštine Krupanj, Ivanu Isailoviću i Predsednici DRUŠTVA SRPSKO-RUSKO-BELORUSKOG PRIJATELJSTVA „RAĐEVINA“ iz Krupnja Miri Perić za postignute rezultate u jačanju bratskih i prijateljskih veza naroda SRBIJE, RUSIJE I BELORUSIJE .
Po završenoj dodeli  PLAKETA, Predsednica Mira Perić je pozvala sve prisutne da odigraju  kolo prijateljstva zajedno sa folkolornom sekcijom,  što je sa radošću prihvaćeno.
Valja napomenuti da je izvođenje programa bilo zapaženo, da su svi učesnici srcem predstavljali svoj Krupanj, svoju Rađevinu i time doprineli da dobiju pozive i za dalja gostovanja u drugim gradovima.
Pesnik BOŠKO M. BUĐAN , je uručio predsednici Miri Perić  svoju zbirku pesama“ ISPOD PEPELA “  poklonio  sa posvetom DRUŠTVU SRPSKO -RUSKO-BELORUSKO PRIJATELJSTVO „RAĐEVINA“ sa  željom  da će se opet sresti i sarađivati.

Uz nadu I želju da je ovo samo početak saradnje,  DRUŠTVO SRPSKO -RUSKO – BELORUSKO PRIJATELJSTVO „RAĐEVINA “ iz Krupnja  se zahvaljuje svim učesnicima  , kao i pekari “ MINJAC “ koja je sponzorstvom pomogla ovoj značajni događaj.

Оставите одговор