Lazarevdan 2015. u Krupnju

Lazareva subota u Rađevini ove godine se obeležava šesnaesti put po redu (04. 04. 2015.)

Šesnaesta promocija običaja ,,Lazarica,, u Rađevini povodom Hrišćanskog praznika Lazarevdana ovog puta  sprovešće se u Krupnju zbog padavina koje najavljuju meteorolozi za ovaj dan, inače tradicionalno Dan Lazarica proteklih godina izvodio se u istorijskom kompleksu Stolice.

Po verovanju , Lazarevdan je dan kada počinje život u prirodi. Prvi vesnici proleća- ulistale vrbove grančice (vrbice) predstavljaju mitsko obeležje ovog praznika. U nekim delovima Rađevine i danas se neguju običaji i ritualne radnje vezane za ovaj praznik – deca u (beloj) odeći Lazarica predstavljaju nosioce napretka i zaštite domaćinstva i porodice od raznih poroka i nedaća u predstojećem letu.

Program Lazarevdana 2015. u Krupnju počinje u 9.30, kada Lazarice iz grada odlaze u Banjevac do etno kompleksa ,,Cvetinović,, i na tom mestu sprovode ,,Igre Lazarica,, . U 12.00 Glavna ulica u Krupnju postaje prostor za defile Folklorni, trubački, pevački i muzičkih ansambala koji svojom pojavom oživljavaju grad i pesmom podižu moral žitelja i posetilaca. Plato ispred crkve je centar defilea i krasi ga kolo u kome igraju svi učestvuju programa . U 13.00 u Domu kulture ,,Politika,, počinje program Lazarevdana 2015. a u njemu ove godine učestvuju trubači, svirači pevači, glumci, recitatori iz Šapca, Ljiga, Lajkovca, Osečine, M.Zvornika, Korenite, Arilja, Bele Crkve, Zavlake i Krupnja. Program je takmičarsko-promotivnog karaktera i u njemu učestvuju i takmiče se akteri do 15 godina . Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Krupanj i Mesna zajednica Brštica a generalni pokrovitelj Opština Krupanj.

8 (Small) 9 (Small) 10 (Small) 11 (Small) 12 a (Small) 1 (Small) 2 (Small)   3 (Small)   4 (Small)  5 (Small) 6 (Small) 7 (Small)

Оставите одговор