Oporavak Krupnja

Posle katastrofalne poplave kojom je Krupanj pogođen 2014. godine, beleži se vidni napredak u svim oblastima života Rađevine. Prilog RTS-a, ovih dana je na svojstven način kratkim rezimeom ukazao na trenutno stanje kao na razvojni plan Opštine u narednom periodu.

„Na manje od 150 kilometara od Beograda nalazi se Krupanj. I dok se ova opština uglavnom pamti po velikim poplavama 2014. godine, od tada gotovo urušenog gradića u Rađevini ovo mesto je postalo jedno od bolje infrastrukturno opremljenih.

Broj nezaposlenih u opštini Krupanj najmanji je u poslednjih nekoliko godina. U prilog tome govori i petsto ljudi manje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. I meštani, kažu, primećuju boljitak

„Živi se prilično bolje, i tendencija je da će biti još bolje. Ovo je pretežno poljoprivredni kraj, ali se malo razvija i taj industrijski deo“, smatra jedan od meštana.http

//www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2019/01/25/13465556/krupanj-250119.mp4

„U mom okruženju imam dosta prijatelja koji su ostali da žive ovde i da rade, našli su i bolji posao i imaju bolje uslove za život i rad nego što je to bilo ranije“, kaže njegova sugrađanka.

Pored malih lokalnih preduzeća, u Krupnju trenutno posluje jedan strani i dva domaća investitora. Njihovi pogoni smešteni su u industrijskoj zoni u čiju izgradnju i rekonstrukciju Opština i dalje ulaže. Nadležni kažu da je otvaranje novih radnih mesta i dalje prioritet.“Opština Krupanj je u budžetu za 2019. godinu odvojila osam i po miliona dinara za sufinansiranje mera aktivne politike zapošljavanja koje će realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Takođe, planira se i rekonstrukcija dve proizvodne hale u bivšoj fabrici ‘Krupanjka’ s obzirom na to da imamo u najavi dva nova investitora koji će započeti proizvodnju,“ kaže načelnik opštine Krupanj.

Uz dolazak novih kompanija, u Krupnju očekuju i velike infrastrukturne radove. Nastaviće, kažu, sa ulaganjem u projekat „pametnog grada“, a nameravaju da konačno reše problem snabdevanje vodom u selima.

U Opštini Krupanj u toku ove godine planiraju i da kroz projekat javno-privatnog partnerstva asfaltiraju oko 100 kilometara puteva u seoskim zajednicima što bi trebalo, kako tvrde, da smanji odliv stanovništva iz ovog kraja.“

Izvor: RTS

Оставите одговор