Otvoren 42.Sajam turizma 2020. u Beogradu

42. Sajam turizma 2020. danas je otvoren pod kupolama Beogradskog sajma, u Međunarodni sajam turizma. Turističke agencije spremile su popuste i do 65 odsto za mnoge aranžmane, što predstavlja jednu od važnih informacija na ovom skupu .

Pod sloganom „Put pod noge“, posetiocima će se predstaviti oko 900 izlagača iz više od 40 zemalja. Uz velike turističke agencije iz Srbije, štandove su imale i mnoge organizacije iz regiona. Kako su nam u mnogim agencijama rekli, najveće interesovanje je i dalje za Grčku, a i Turska i Egipat su sve omiljeniji među srpskim turistima.

– Ovogodišnji sajam biće prilika za nove poslove, razgovore i širenje turističke saradnje – kazao je ministar turizma Rasim Ljajić. – U 2019. smo oborili sve turističke rekorde, a ova će biti godina reformi i novih investicija u turizam Srbije. Planirano je 45 projekata vrednih 200 miliona evra. Među onima koji će biti već ove godine je i gondola od Brzeća do Kopaonika. Plan je bio da imamo četiri miliona stranih i domaćih turista, devizni priliv od 1,5 milijardi evra i oko 10,6 miliona noćenja. To će malo poremetiti situacija sa virusom korona. U narednih nekoliko nedelja videćemo da li će šteta moći da se nadoknadi do kraja godine. Zemlja partner ovogodišnjeg sajma je Egipat, a među državama koje prvi put učestvuju našle su se Sri Lanka, Kenija i Slovačka.

 Sajam je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da istok Srbije i Pomoravlje predstavljaju „bisere“ naše zemlje, dok svi drugi Regioni i oblasti u Srbiji imaju realne uslove za napredak.

– Srbija bez pomoći Evropske unije ne bi mogla da u ovoj meri uloži u razvoj turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnom delu Srbije – kazao je Vučić, predstavljajući početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, u okviru koje su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije.

Zapažen nastup TSOK iz Krupnja kroz predstavljanje turističkih potencijala Drinske Regije pokazao se kao plodotvoran gest prvog dana otvaranja Sajma.