Petar Radojlović znameniti prijatelj Rađevine

Udruženje Rađevaca u Beogradu, Opština Krupanj i Srpska Pravoslavna Crkva danas su priredili Dan za sećanje u ime istorijskog i kulturnog nasleđa Rađevine . Četrdesetočlana  ekspericija mladih Rađevaca sa nastavnicima, boravila je danas u Beogradu u znak zahvalnosti za ostvarene rezultate na konkursu kojeg raspisuje  Udruženje Rađevaca u Beogradu. Prigodan sadržaj i gostoprimstvo ukazano je nnladim Rađevcima na onaj način koji najviše odgovara mladima a kojeg je osmislio Predrag Mićić predsednik Udruženja Rađevaca u Beogradu sa svojim saradnicima. .

Prvi segment gostovanja mladih i nagrađenih učesnika dogodio se spektakularnom (za decu) posetom vojnog muzeja na Kalemegdanu a zatim obilaskom Kalemegdana.

Drugi deo druženja i svečanog ručka dogodio se u otmenom beogradskom restoranu „Zlatno burence“ , što je za decu predstavilo jedan novi utisak o životu u velikom gradu.

Veliku pažnju učesnici i domaćini ustremili su ovoga puta glavnu temu pod nazivom „Znameniti Rađevci u Beogradu“ gde je odata počast Petru Radojlovići- Sreskom kapetanu Rađevskom, koji je značajno doprineo oslobađanju Rađevine od Turaka.  Pomen Petru Radojloviću održao je Protojerej- stavrofor Aleksandar Đurđev te se prisutnim obratio i potomak Petra Radojlovića kai i predsednik Opštine Krupanj Ivan Isailović.

Etnografski muzej u Beogradu za ovu priliku je dobio novo ruho u stećcima koji putiču direktno iz Krupnja i Rađevine, što za Rađevce predstavlja poseban kuriozitet.

Završni deo Velikog dana za Rađevinu i Beograd dogodio se u prostorijama Jugoslovenske kinoteke gde je organizovano druženje Rađevaca u Beogradu sa gostima iz Rađevine gde je na kraju i na zadovoljstvo svih prikazan dokumentarni film Aleksandra Đurđeva „Rađevina kroz istoriju“  što je obeleženo gromkim aplauzom- koji će kao i ovaj dan ostati deo istorire RAđevine, Beograda i Krupnja.

Оставите одговор