Sanirana rečna korita Krupnja, Osečine i Valjeva

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković danas je boravila u Krupnju, Osečini i Valjevu.

U susretu sa predsednikom opštine Radom Grujićem  i predsednikom SO Krupanj Aleksandrom Zeljićem i njihovim saradnicima ministarka je posetila lokacije koje su znatno oštećene prošlogodišnjom poplavom i uverila se da je veći deo istih saniran i ne krijući zadovoljstvo izjavila za Krupanj-info- da su ssprovedeni svi planirani radovi na sanaciji rečnih korita i da što pre treba krenuti sa finalizacijominfrastrukture u pojasu vodotokova. U odnosu na period od pre godinu dana, danas vidim jedan lep ,,umiven,, bistar gradić, potrudićemo se da još pomognemo u procesu obnove u ovom delu Srbije , dodala je ministarka

DSC_0554 (Small) DSC_0514 (Small) DSC_0516 (Small) DSC_0519 (Small) DSC_0522 (Small) DSC_0523 (Small) DSC_0528 (Small) DSC_0531 (Small) DSC_0533 (Small) DSC_0537 (Small) DSC_0540 (Small) DSC_0542 (Small) DSC_0543 (Small) DSC_0544 (Small) DSC_0546 (Small) DSC_0548 (Small) DSC_0552 (Small)

Završeni su radovi na sanaciji jednog dela vodotoka reke Kolubare kroz Valjevo. Za taj posao Vlada Japana donirala je 110,9 miliona dinara.


Završetku radova prisustvovala je ministarska poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je rekla da su nakon prošlogodišnjih poplava u Srbiji sanirani nasipi, dok se trenutno sprovode projekti i mere predostrožnosti kako bi se buduće poplave predupredile.
– Obišli smo Krupanj, Osečinu i Valjevo za koje je do sada obezbeđeno 212 miliona dinara za sanaciju nasipa, obalo i utvrda. Ovo što vidimo je imponzantno u odnosu na ono što je ostalo nakon majskih poplava. Konstatovali smo da su poštovani rokovi i da su radovi izvedeni po datim projektima – rekla je ministarka, koja je najavila da su projekti za preventivno delovanje već priremljeni i da će se njima konkurisati prema EU.


– Očekujemo vrlo brzo odgovor i informaciju o tome, s obzirom da je i ambasador EU Majkl Davenport sve vreme pratio naše napore i, kako je i sam rekao, nadam se da će projekti vrlo brzo biti potvrđeni – kazala je Bogosavljević Bošković.
Goran Puzović, direktor JP “Srbijavode” rekao je da su radovi na sanaciji rečnih korita izvedeni na 96 lokacija u Srbiji.
– Neulaganje u vodoprivredu pune tri decenije je ostavilo traga i pred nama je sada pet do deset godina napornog rada kako bismo unapredili vodoprivrednu zaštitu. Zajedno sa UN pokrenuli smo jedan projekat koji uključuje 13 opština za izradu studije koja će predočiti koje to mere moraju da se sprovode. Očekujemo da u narednih sedam-osam meseci ta studija kaže šta treba da radimo kako bismo mogli da pristupimo izvođenju potrebnih radova – rekao je Puzović.
Od donacije Japana od 110,9 miliona dinara, sanirano je 1.115 metara oštećenog korita Kolubare kroz Valjevo.

 

Оставите одговор