Spasovdan 2019. u Krupnju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Vaznesenje Gospodnje,praznik koji je u narodu poznat kao Spasovdan  Krsna slava grada Krupnja, koji time čuva spomen na vreme pre drugog Svetskog rata – kada je litija prolazila varošicom.

Spasovdan je jedan od deset praznika posvećenih Gospodu Isusu Hristu, koji se obeležava 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Svetih Trojica (Duhova), i uvek je u četvrtak.Vaznesenje Gospodnje je sećanje na dan kada se Isus Hristos četrdeseti dan posle vaskrsenja poslednji put javio svojim učenicima – dvanaestorici apostola i uzneo (vazneo) na nebo, i „seo s desne strane Boga“.

Na dostojanstven način krupanj je danas obeležio Spasovdan- gradsku slavu. Vaznesensku liturgiju pored sveštenstva blagougodio je svojim pojanjem Crkveni hor „Sveta tri Jerarha“ u hramu Vaznesenja gospodnjeg. Litijom kroz Krupanj puno vernika je ulepšalo svečarski duh ovog kraja Srbije.  Gradskoj svečanosti prisustvovao je veliki broj vernika, gostiju i radnika  opštinske uprave u Krupnju. Lep ispunjen duhovnom vedrinom , pun sunca i rađevske svežine, stavio je u senku poplavnu tamu prethodnog dana.

Druženje sveštenstva, građana i gostiju nastavvljeno je u krupanjskom crkvenom domu i velikoj sali SO Krupanj.