Вазнесењски дани у Крупњу 2019.

9. Вазнесењски дани у Крупњу

У суботу, 8. јуна 2019. године  у  Добром Потоку одржана је девета   по реду манифестација  Вазнесењски дани у Крупњу. Првобитно је планирано одржавање манифестације  у просторијама Основне школе „Боривоје Ж. Милојевић“ , али због поплава промењена је локација. Друштво учитеља Рађевине  Вазнесењске данe у Крупњу  организује од  2010. године .

Циљ манифестације је  упознавање, развијање, чување и поштовање властитог, културног и верског  идентитета, развијање поштовања према културној баштини и потребе да се она негује. Самој манифестацији претходио је  конкурс. Тема овогодишњег конкурса била је  Ал’ се некад добро јело“.  Ученици су могли писати, сликати, цртати и радити ручне радове о храни и  карактеристичним јелима свог завичаја (начин живота, исхрана, традиционалне светковине, забаве…).

На конкурсу су учествовали ученици из целе Србије (Београда, Новог Сада, Ужица, Шапца,Мајура,  Ваљева, Ваљевске каменице, Бранковине,  Лознице, Лешнице, Јадранске Лешнице, Горњег Милановца, Велике Плане,Ужица,…).Од пристиглих радова жири је одабрао 57 ликовних радова, 25 песама  14прича и 15 ручних радова. Ученици чији радови су одабрани су похвањени. Тринаест ученика је награђено. На конкурсу су учествовали и ученици са посебним потребама и један ученик је награђен.

На самој манифестацији учествовале су школе: ОШ „Мајур“ из Мајура, ОШ „Милован Глишић“, Ваљевска Каменица, ОШ „Прота Матеја Ненадовић“, Бранковина, ИО Јошева, ОШ“Краљ Александар Први Карађорђевић“ Јадранска Лешница, ОШ“Краљ Александар Први Карађорђевић“ Ново Село, ОШ“Живко Томић“ Доња Шаторња,ОШ „Жикица Јовановић Шпанац“ Бела Црква, ОШ“Петар Тасић“ Лешница и домаћин ОШ„Боривоје Ж. Милојевић“. Све школе су се представиле изложбама и пригодним програмом. Учесници су на својим штандовима осим дечјих радова, донели и традиционална јела из свог краја.  Самој манифестацији присуствовало је око 170 гостију (ученика и њихових пратилаца).

Након Представљања школа и разгледања изложби, уследиле су креативне ликовне и кулинарске  радионице. Реализовано је 6 ликовних радионица: Калиографија,Мој први кувар, Азбучни јеловник , Слатка тајна,  Кухињица мога краја, Стари колачи.

У поподневним часовима учесницима манифестације уручене су похвалнице, дипломе, награде и захвалнице.