Visoko priznanje SKANU filmskim stvaraocima iz Rađevine

Sa kamerom u ruci Dobrila i Dobrivoje Pantelić, svih ovih godina, brižno beleže i čuvaju od zaborava narodne običaje, tradiciju, navike, verovanja, drevne zanate i druge dragocenosto iz naše bogate kulturne baštine.

Dobrila i Dobrivoje Pantelić iz sela Donje Brezovice, kod Krupnja, u Rađevini, amaterski filmski stvraoci više od četvrt veka, dobitnici ovogodinje Povelje najvišeg priznanja Srpske kraljevske akademije naučnika i umernika za filsmsku umetnost i negovanje nacionalne i kulturne baštine, koje će im biti uručeno, u petak, na Vidovdan, na završnoj manifestaciji naučno kulurne manifestacije „Vidovdanska loza“.

Sa kamerom u ruci, svih ovih godina, brižno beleže i čuvaju od zaborava narodne običaje, tradiciju, navike, verovanja, drevne zanate i druge dragocenosto iz naše bogate kulturne baštine. Čine to najviše u Rađevini, Podgorini, Jadru, Podrinju, Azbukovici, Mačvi, Pocerini, ali i drugim delovima Srbije.Autori su više od 200 dokumentarnih etno filmova, pedesetak igranih filmova, a sakupili su oko 15 hiljada sati „sirovog“ materijala snimljenog njihovim kameramama.Oko devet hiljada sati od Pantelića je preuzela Jugoslovenska kinoteka, njihov značajan partner, kao značajno blago našeg roda.

– Iza sebe imaju oko 200 nagrada i priznanja.Nema amaterskog festivala etno filma u zemlji i svetu gde nisu osvojili najviša priznanja.Među nagradama je i ona iz Praga, sa međunarodnog festivala etno filma, za film „Sačuvaj Bože“. Autori su putopisnih reportaža koje su dale značajni pečat u programima mnogih lokalnih TV stanica, kao i onih sa nacionalnom frekvencijom – kažu iz SKANU.

preuzeto sa: www.novosti.rs